„Pentru o viață mai bună ar trebui să ne orientăm privirile către sistemul de sănătate din România, Guvernul nu mai poate întoarce spatele bolnavilor din România!”

 

  

Amintiri… cu Petru Luhan,

„Le doresc tuturor românilor care sunt departe de casă toate cele bune. Să-și reprezinte cu mândrie țara, să țină în viață tradițiile vechi și să nu uite niciodată de unde au plecat pentru că fiecare dintre noi este de fapt reprezentantul țării din care provine!”

 20010_1077000502329673_3871099037449060431_n

 

Ana Magdin:  Ce face Petru Luhan în aceste vremuri? Spune câte ceva despre tine…!

Petru Luhan: Petru Luhan are 37 ani şi este absolvent al Institutului de Studii Economice din Osnabrück, Germania. Ulterior a absolvit un program masteral cu tripla specializare  “Economie Internaţională şi Management Global”  “Finanţe”  şi  “Sociologie”, în cadrul aceleiaşi universităţi.

Printre activităţile de instruire şi formare putem enumera programele de stagiatură în cadrul Parlamentului Germaniei (Deutscher Budestag) şi în cadrul Deutsche Bank.

Am  participat de asemenea la programe de schimb de experienţă şi formare în SUA şi Australia.

Mi-am  început activitatea profesională ca “Finance controller” la Continental Automotive Systems, în Frankfurt am Main, Germania după care am preluat diferite responsabilităţi manageriale în mari companii multinaţionale din România (Manager financiar în cadrul Petrom SA, Continental Automotive Systems).

Înainte de a obţine mandatul de europarlamentar, am deţinut funcţia de Administrator Public al judeţului Suceava.

Sunt autorul  a două cărți: “Komparatives Management”, în limba germană şi “Cultura organizaţională comparativă”, în limba română.

După terminarea mandatului de europarlamentar, în vara acestui an, am decis să îmi deschid propria firmă de proiecte europene cu accesare directă de la Bruxelles. În acest moment lucrez, alături de echipa mea, la dezvoltarea acestui proiect.

 

15894482_1503627209666998_2257406869819154057_n

Ana Magdin: Care este rolul cel mai important al europarlamentarului român?

Petru Luhan: Rolul cel mai important al unui europarlamentar este să-și reprezinte țara din care provine cu mândrie și diplomație.  Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin conectarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii au reprezentat obiective cheie ale realizărilor mele pe parcursul celor 5 ani cât am ocupat funcția de europarlamentar roman în Parlamentul European.

Parlamentarul european trebuie să explice Guvernului şi Parlamentului României iniţiativele de la nivel comunitar. Este persoana care înţelege cum se poziţionează sectorul de afaceri, în special cel românesc, pe subiecte europene, este într-un permanent contact cu societatea civilă organizată, pentru a asculta opinia cetăţenilor. Europarlamentarul trebuie să ştie cum să interacţioneze cu funcţionarii români din Comisia Europeană pentru a fi la curent cu orice iniţiativă care are tangenţă cu ţara noastră.

O săptămână pe lună participă la sesiunile Parlamentului din Strasbourg, iar celelalte trei săptămâni ia parte la activitatea grupurilor şi reuniunilor plenare ale Parlamentului European din Bruxelles. Foarte importante sunt întâlnirile cu cetăţenii care i-au ales, din ţara de reşedinţă.

 

 

24991461_1877502042279511_5055073555541882135_n

Ana Magdin: Cum se vede situaţia politică a României în Europa?

Petru Luhan: În general, nu sunt de acord ca un stat membru să îşi clarifice problemele de ordin intern în foruri internaţionale, în cazul de faţă să îşi spele rufele în plenul Parlamentului European, însă, de data aceasta, europenii au considerat că evenimentele din România pot creea un precedent în Uniunea Europeana şi pot afecta funcţionarea în ansamblu a Uniunii. Într-un moment în care liderii politici ar trebui să se concentreze asupra redresării economiilor statelor membre, instituţiile europene sunt preocupate de acţiunile împotriva statului de drept ale liderilor USL.

Noi cei din PDL, alături de cei din PNL,trebuie să găsim acele resurse politice care să dea o construcţie de dreapta, eventual sub forma Alianţei Dreptate şi Adevăr şi care să fie capabilă, la finele lui 2014, să dea acel preşedinte de care România are nevoie şi pe care Europa se poate baza.

La nivelul Parlamentului European se discuta că situaţia politică națională actuală, a creat premisele înfiinţării unei alianţe care să garanteze parcursul european al României si statul de drept al României, într-o Europă din care facem parte.

 

Ana Magdin: Cum vezi politica din România? Ce consideri că trebuie făcut pentru o viaţă mai bună a românilor?

Petru Luhan: Eu mă ghidez după următorul motto : Stabilirea obiectivelor este calea sigură către success. În momentul de față suntem în plină campanile și mă bucură enorm când văd tineri care se implică în desfășurarea acesteia pentru că eu cred cu tărie că deznodământul viitorului politic al acestei țări stă în puterea tinerilor.

Pentru o viață mai bună ar trebui să ne orientăm privirile către sistemul de sănătate din România, Guvernul nu mai poate întoarce spatele bolnavilor din România. Uniunea Europeană ne dă bani pentru modernizarea și dotarea spitalelor. În loc să ne plângem că nu există resurse la buget, Guvernul ar trebui să elaboreze un plan concret de accesare a fondurilor europene, care ar putea îmbunătăți substanțial nivelul serviciilor de sănătate din România.

Susţinerea utilizarii, de către România, a fondurilor structurale si de coeziune si a altor instrumente financiare puse la dispoziţie de Uniunea Europeana prin politica de coeziune economica, sociala si teritoriala, creşterea competitivităţii economice, precum şi promovarea, atragerea si menţinerea investiţiilor străine directe şi indirecte în ţara noastră ar fi un alt punct care trebuie dezvoltat pentru o viață mai bună.

 

13882690_1328014840561570_1181115573683944473_n

Ana Magdin: Ce crezi că trebuie făcut pentru tânăra generaţie, cum trebuie abordate problemele lor în relaţia cu societatea?

Petru Luhan: Trebuie să ne orientăm și către sistemul educațional din România, promovarea şi apărarea drepturilor si intereselor tinerilor din România si pregătirea unei noi generaţii de tineri, cu valori europene asumate, care sa acţioneze eficient pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii in anii ce vor urma.

Având în vedere situația alarmantă în care se găsesc tinerii europeni, printre care si cei români, adoptarea unor măsuri urgente cum ar fi garanțiile pentru tineri devin prioritare pentru asigurarea viitorului României. Evoluția economiei trebuie să fie însoțită de eforturi de creare de locuri de muncă concentrate pe forța de muncă tânără și consider că aceste garanții vor avea efectul scontat numai în cazul în care vor fi însoțite de o corelare între strategiile naționale de ocupare a forței de muncă și necesitățile viitoare ale economiei noastre, de noi programe menite să asigure tinerilor o educație tehnologică performantă și de o susținere a dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor prin acces sporit la fonduri europene și la consiliere în afaceri.

 

418593_489499891079740_692708292_n

Ana Magdin: Ai sprijinit artiştii români din toate generaţiile să meargă în Parlamentul European, pentru  „Reglementarea statutului artiștilor în Uniunea Europeană”, în cadrul căreia și artiștii români au pledat pentru drepturile lor. Ce a urmat ulterior, cine se mai ocupă de viaţa şi de drepturile artiştilor români?

Petru Luhan: Pe data 19 iunie 2013  s-a organizat la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, conferința pentru Reglementarea statutului artiștilor în Uniunea Europeană, în cadrul căreia și artiștii români au pledat pentru drepturile lor.

Conferința a îmbrăcat forma unei dezbateri și a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanți ai unor sindicate de artiști din Uniunea Europeana și juriști specializați în drepturi conexe ale artiștilor.

Subiectele principale de discuție au fost: crearea unui sistem de pensii pentru artiști gestionarea colectiva a drepturilor  de autor si a drepturilor conexe ale artiștilor.

La finalul conferinței, susținătorul acestui demers, am făcut propuneri concrete referi­toare la îmbunătățirea situației artiștilor din România:

  1. Crearea unui Fond de mobilitate pentru artiști, pentru facilitarea pro­movării valorilor culturale la nivel european – fonduri europene pentru toate categoriile de artiști.
  2. Crearea unui număr unic de asigurare socială, valabil pe viață, care să conțină informații legate de contractele avute și afilierea la sistemul național de asigurare socială. Un astfel de sistem ar facilita transferul drepturilor de securitate socială dobândite în diferite state membre de-a lungul vieții.

Am rămas în legătură cu majoritatea artiștilor care au participat la dezbaterea din Parlamentul European și sunt alături de aceștia în orice inițiativă propusă.

 

1924903_783356441694082_758939652_n

Ana Magdin: Citeam pe blogul tău că „Artiștii români pot lua bani europeni”! Cât de complicate sunt demersurile pentru obținerea acestor bani? Se pare că programele europene 2014-2020,  sprijină în sfârsit și programele media, cultură, etc! Proiectele pentru emisiunile de televiziune, se încadreaza aici?

Petru Luhan: Datorită liniilor de finanțare deschise sub programul Europa Creativă se dispune de un buget de 1,46 miliarde de EUR pentru 2014-2020 (în prețuri curente) și este deschis instituțiilor și organizațiilor culturale, precum și din sectorul audiovizual din cele 28 de state UE, plus EFTA, țări canditate și potențial candidate, dar și țărilor din politica de vecinătate.

Ca o caracteristică generală, toate proiectele care vor fi susținute vor avea o dimensiune transnatională.

Pentru mai multe detalii cu privire la demersurile pentru obținerea acestor fonduri puteți accesa site-ul Parlamentului European sau următorul link:

http://ec.europa.eu/culture/calls/index_en.htm#_status=open

 

Ana Magdin: Cum este pentru tine viaţa în doi?

Petru Luhan: Viața în doi este desăvârșită și binecuvântată din toate punctele de vedere. Dacă până acum am avut și am o carieră în plină dezvoltare, începând cu vara acestui an mi-am întemeiat o familie pe care sper să o desăvârșesc din toate punctele de vedere.

Soția mea este o persoană cu totul şi cu totul deosebită, care mi-a schimbat radical viaţa.

 

539222_489501447746251_1413600191_n

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Petru Luhan: Le doresc tuturor românilor care sunt departe de casă toate cele bune. Să-și reprezinte cu mândrie țara, să țină în viață tradițiile vechi și să nu uite niciodată de unde au plecat pentru că fiecare dintre noi este de fapt reprezentantul țării din care provine.

 

 

Ana Moroşanu-Magdin

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie