„Dezbinarea, ura, egoismul parcă se cultivă ca fiind virtuți umane!”

La o cafea cu Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei-stațiune Pojorîta – capitala de suflet a Bucovinei,

În acest timp se constată o decădere a virtuțiilor morale. Dezbinarea, ura, egoismul parcă se cultivă ca fiind virtuți umane. Istoria noastră ne oferă destule exemple demonstrându-ne rolul pe care l-a avut unitatea românilor pentru formarea statului român, a României Mari. Din ele ar trebui să ne inspirăm, să  cunoaștem bine toate evenimentele istorice, marile personalități ale neamului din toate domeniile. Numai prin unire, armonie și prin responsabilitatea fiecărui individ națiunea noastră se va menține. Fiecare cetățean de bună credință trebuie să participe la dezvoltarea comunității, mai întâi, printr-o pregătire profesională deosebită”!

 

 codrean

Ana Magdin: Domnule Primar Ioan Bogdan Codreanu, ați încheiat anul 2017 cu unele dintre cele mai frumoase evenimente și tradiții pentru sufletele locuitorilor din Pojorîta! Cum ați început anul 2018?

Ioan Bogdan Codreanu: Anul 2017 l-am încheiat cu activități care au demonstrat, dacă mai era nevoie, valoarea tradițiilor și obiceiurilor acestui ținut de legendă.

Pe scenă au evoluat formațiile artistice din comună, începând cu cei mai mici interpreți – formația de colindători, urători și dansatori ai Grădiniței cu Program normal nr. 1, cu formațiile de adulți, dar și invitații: Corala bărbătească ,,Bucovina”, Corala ,,Armonia”, ambele din Câmpulung Moldovenesc, conduse de talentatul dirijor, profesor Emil Forfotă, interpretul de muzică populară Radu Ciordaș. Formația de dansatori și urători din nordul Ucrainei a impresionat prin ținută, eleganță și măiestria interpretării. Tot în cadrul acestei ample manifestări culturale au fost sărbătorite cuplurile care au sărbătorit 50 de ani de căsătorie, un moment deosebit de emoționant, cinstit cum se cuvine de administrația locală.

Un moment aparte pentru întreaga comunitate l-a constituit lansarea monografiei comunei – ,,Pojorîta Bucovinei, File de istorie”, autor profesor Viorica Cernăuțeanu. Este o lucrare foarte bine documentată și argumentată privind viața spirituală, social – economică a comunității noastre. De fapt, cu lansarea acestei monografii, am deschis sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

 

Ana Magdin: 2018, este cel mai emoționant an, pentru cine simte să trăiască însemnătatea acestui mare moment istoric! Din punctul Dvs de vedere, cum trebuie sărbătorit Centenarul?

 27044910_1771104499626561_327408308_n-1

Ioan Bogdan Codreanu: Anul 2018 este un an cu mare încărcătură istorică, în 1918 împlinindu-se idealul românilor care a străbătut veacurile – dorința de unitate a străbunilor noștri. Pentru fiecare dintre noi, înaintașii noștri trebuie să fie model, este nevoie să ne cunoaștem istoria iar în aceste timpuri zbuciumate să ne caracterizeze unitatea, dragostea de neam și țară, să ne implicăm pentru înălțarea nației române. Națiunea română se ridică dacă fiecare comunitate, se mobilizează pentru dezvoltare sub toate aspectele ei. Centenarul trebuie să fie sărbătorit prin activități care să demonstreze evoluția societății românești, dar mai ales a cetățeanului care să-și iubească țara, neamul, să fie responsabil în tot ceea ce face, să fie demn că aparține neamului românesc.

 

Acțiuni proprii:

  • editarea cărților poștale,
  • amplasarea panourilor cu mesajul Hai să dăm mână cu mână și să ne bucurăm împreună de țara noastră.

 

Ana Magdin: Ce înseamnă pentru sufletul Dvs “Unirea cea mare”?

Ioan Bogdan Codreanu:  Pentru mine ,,Unirea cea mare” înseamnă dragostea de neam și țară, apărarea gliei străbune prin jertfă, prin credință, vitejie, demnitate și responsabilitate individuală.

 

Ana Magdin: Știu că vă veți pregăti să marcați foarte frumos și cu evenimente de suflet, acest an unic în viața noastră de români! Despre ce este vorba…?

 marea-unire.wid20r8v9g

Ioan Bogdan Codreanu: Îmi doresc ca toți cetățenii să simtă și să trăiască la maxim acest an unic din viața noastră. În acest sens vom organiza un eveniment dedicat Anului Centenar care va cuprinde mai multe activități legate de tradițiile și obiceiurile din Bucovina unde vom avea invitați de seamă din lumea interpreților de muzică populară din toate zonele țării, ansamblurile de dansuri populare din comunitatea noastră și nu numai. Elevii Școlii Gimnaziale Pojorîta vor avea un program dedicat Anului Centenar și nu în ultimul rând îi vom sărbători pe cei doi veterani de război, Hojda Petru și Aniță Vasile din comuna Pojorîta,  care au luptat pentru apărarea țării și a neamului românesc. Alături de ei vor fi și elevii Colegiului Național Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc care fac parte din comunitatea noastră.

 

Ana Magdin: Ce alte evenimente și proiecte aveți în plan pentru anul acesta?

 Veta-Biriș-alături-de-Ioan-Bogdan-Codreanu

Ioan Bogdan Codreanu: Pojorîta este într-o continuă dezvoltare. Pentru anul 2018 eu și echipa mea ne-am propus mai multe proiecte care să aducă un plus de valoare acestei zone turistice binecuvântate de Bunul Dumnezeu. Vom construi un teren de sport și o sală de sport pentru toți tinerii din comunitatea noastră și nu numai. Vom amenaja parcuri și locuri de joacă pentru copii, proiect care va fi realizat cu sprijinul partenerilor din Germania – Kleinmachnow care au sponsorizat achiziționarea tuturor obiectelor necesare pentru amenajarea unui spațiu de joacă. De asemenea în prim plan se vor afla investițiile legate de infrastructura școlară și rutieră, reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din satul Valea Putnei, comuna Pojorîta. Sunt investiții realizate prin fonduri europene, guvernamentale și buget local. Sigur că vom sprijini în continuare și activitățile culturale și sportive și nu în ultimul rând continuarea investițiilor la bisericile și mănăstirile din comuna noastră.

 

Ana Magdin: Ce vă doriți cel mai mult pentru locuitorii comunei Pojorîta?

 poza_panoramica3

Ioan Bogdan Codreanu: Harnicilor gospodari ai comunei Pojorîta le doresc, în acest an aniversar, să fie sănătoși, mândrii că aparțin neamului românesc, onorându-și apartenența prin muncă, hărnicie, cinste, unitate și iubire care să se finalizeze în dezvoltarea comunității pojorîtene.

 

Ana Magdin: Dar pentru sufletul dvs…?

 

Ioan Bogdan Codreanu: Bunul Dumnezeu să-mi dea sănătate mie și familiei mele, ajutându-mă ca proiectele pe care le am pentru comunitate să devină viabile, prin ele comunitatea pojorîtenilor să se dezvolte.

 

Ana Magdin: Făcând o trecere prin viața dvs, din copilarie și până în prezent, ce momente v-au bucurat sufletul și viața?

 26551103_1746810875389257_519990276_n-360x240

Ioan Bogdan Codreanu: Sigur că fiecare etapă din viața mea a reprezentat motive de bucurie și satisfacție. Dacă vorbim de școală, îmi aduc aminte cu mult drag și emoție de prima zi de școală, de doamna învățătoare Belei Maria cea care a avut un rol important în pregătirea mea școlară și de ce nu în formarea mea pentru viitor. De asemenea îmi aduc aminte de momentele în care, participând la activități culturale, sportive și olimpiade școlare, obținând rezultate bune, Pojorîta era cunoscută la nivel județean și chiar național.

Un alt moment important din viața mea a fost acela când am depus jurământul față de neam și țară,  fiind ostaș al armatei române.

15 iunie 2008 este ziua în care comunitatea din Pojorîta mi-a încredințat primul mandat de primar al acestei localități. Ce poate fi mai frumos decât această mare onoare de a fi în fruntea localității în care te-ai născut, ai crescut, ai învățat și te-ai realizat. Îi iubesc și prețuiesc pe toți cei care fac parte din comuna Pojorîta. Un  alt moment care mi-a adus bucurie în suflet este acela în care am pășit pentru prima dată în chilia Sfântului Părinte Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru-Vodă, mare duhovnic al neamului românesc, care

m-a călăuzit și mă v-a călăuzi mereu, de acolo de sus, pe drumul credinței și dragostei de neam și țară.

 

Ana Magdin: Cum ați simțit și cum v-au marcat schimbările politice de dinainte de ’89 și până în prezent?

 ceausescus-flee-by-helicopter-1989-revolution

Ioan Bogdan Codreanu: Perioada de până la revoluția din 1989 o pot caracteriza din punctul de vedere al elevului Bogdan Codreanu și aici trebuie să recunosc că nu prea înțelegeam eu ce se întâmplă din punct de vedere politic dar pot să vă spun că trăiam cu emoție fiecare moment în care cântam imnul României la începerea cursurilor.

După 1989 am asistat și eu la schimbările politice din țara noastră.

Am simțit și trăit fiecare schimbare politică în felul meu dar în același timp am fost conștient că, indiferent de cine conduce țara, eu trebuie să-mi văd de drum, să mă pregătesc și să fiu de folos comunității unde m-am născut, am crescut și am învățat.

Toate aceste mișcări politice la nivel de țară, județ și local, lipsa de implicare pentru semeni, m-au făcut să candidez în anul 2008 pentru funcția de primar al comunei Pojorîta cu scopul de a pune umărul la dezvoltarea acestei frumoase localități bucovinene.

380553mare

Ana Magdin: În ce secol v-ar fi plăcut să trăiți și de ce?

 

Ioan Bogdan Codreanu: Răspunsul la această întrebare este dificil și sensibil.

Fiecare etapă istorică cunoaște dezvoltarea vieții social-economice. Sunt un om care iubesc munca făcută cu dăruire, cinstea, dreptatea dar și disciplina. Omul are nevoie de libertate, dar depinde cum este înțeles și aplicat înțelesul acestui cuvânt, fără responsabilitatea fiecărui individ nu putem vorbi de dezvoltarea personalității umane.

 

Ana Magdin: Când aveți nevoie de multă odihnă, cum și unde vă relaxați?

 

????????????????????????????????????

Ioan Bogdan Codreanu: Nu putem vorbi de multă odihnă, nu avem timp de așa ceva, dar trebuie să recunosc că cea mai bună relaxare este alături de călugării și pustnicii din munții Bucovinei. Merg destul de des să mă liniștesc și să-mi încarc bateriile.

Nimic nu putem realiza fără credință și ajutorul Bunului Dumnezeu.

 

 

Ana Magdin: Cum trebuie să fim, noi, românii, considerați că suntem cam dezbinați, considerați că nu prea mai există prietenii adevărate?

 

Ioan Bogdan Codreanu: În acest timp se constată o decădere a virtuțiilor morale. Dezbinarea, ura, egoismul parcă se cultivă ca fiind virtuți umane. Istoria noastră ne oferă destule exemple demonstrându-ne rolul pe care l-a avut unitatea românilor pentru formarea statului român, a României Mari. Din ele ar trebui să ne inspirăm, să  cunoaștem bine toate evenimentele istorice, marile personalități ale neamului din toate domeniile. Numai prin unire, armonie și prin responsabilitatea fiecărui individ națiunea noastră se va menține. Fiecare cetățean de bună credință trebuie să participe la dezvoltarea comunității, mai întâi, printr-o pregătire profesională deosebită.

 

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

 Bogdan-Ioan-Codreanu-candidatul-PMP-pentru-președenția-CJ-1-e1463936952690

Ioan Bogdan Codreanu: Tuturor românilor, oriunde s-ar afla, le doresc din toată inima să fie sănătoși, să-și iubească țara și neamul, să nu uite că aparțin unui popor care s-a ridicat prin jertfă, iar gândul urii și al denigrării să-i ocolească.

Închei cu citatul lui Alexandru Vlahuță: ,,Într-o țară așa de frumoasă, c-un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: ,,Sunt Român”.

 

Ana Morosanu Magdin

 

 

Distribuie