Despre „Lagărul de exterminare” al animalelor abandonate de la Câmpina!

 

Un interviu cutremurător cu Iulia Burloiu, tânara care a devenit zâna bună a animalelor abandonate din Câmpina,

„Președintele ședinței a ridicat, în mod repetat, vocea la mine, dorind să mă facă să tac, mai ales fiindcă îmi exprimam părerea cu privire la adăpostul public din Câmpina. O doamnă consilier m-a sfătuit să mă liniștesc deoarece singura soluție, în opinia sa, rămâne eutanasierea câinilor și pisicilor, nicidecum sterilizarea lor, la care visez eu. În timp ce le prezentam conținutul petiției, consilierii locali vorbeau între ei, cu voce tare, ba unii chiar își butonau telefoanele, totul fără nicio urmă de respect la adresa unei persoane care exprima o propunere susținută, prin semnătură, de 2.500 de cetățeni ai municipiului. A fost sfidare, pur și simplu”.

23513285_825519420983460_708419050_n

 

Ana Magdin: Iulia Burloiu, ce înseamnă pentru sufletul tău animalele de companie dar și viața animalelor în general?

Iulia Burloiu:  Eu cred că animalele ne oferă prietenia sinceră, adevărată. Aceste suflete ne învață să iubim necondiționat și, bineînțeles, să fim buni. Ar trebui, ca noi, oamenii, să luăm lecții de loialitate de la animale și să încetăm să ne credem superiori lor. Si ele, ca și noi, au suflet. Dar, spre deosebire de oameni, animalele nu invidiază, nu urăsc și nu lovesc. Iubesc animalele, enorm, și sufăr atunci când întâlnesc cazuri cu animale maltratate sau abandonate, din ce în ce mai multe. Mă doare că uneori sunt depașită de situație și nu pot acționa de una singură întotdeauna.

Ana Magdin: Știu că ești foarte implicată în ceea ce privește protecția animalelor! Te sprijină cineva de la instituțiile publice, sunt oameni care te ajută să găsești adăposturi și mâncare pentru animalele salvate de tine?

23231892_822264894642246_856951782_n

Iulia Burloiu:  Mă bucur că îmi adresați această întrebare. Autoritățile administrației publice locale, adică Primăria și Consiliul Local din Câmpina, nu dau dovadă de vreun interes în ceea ce privește protecția animalelor, ba chiar dau frâu liber omorârii acestora. De-a lungul timpului, am întâlnit oameni cu suflet, iubitori de animale, care m-au ajutat să tratez animăluțele și să le găsesc apoi adoptatori din diferite orașe.  Cu ei am legat prietenii strânse, iar acum colaborăm pentru a înființa prima asociație de protecție a animalelor din Câmpina.

Ana Magdin: Oameni care vizitează orașul Câmpina, se plâng că sunt foarte multe animale abandonate, mai precis, câini și foarte multe pisici. Ce se întâmplă defapt acolo, chiar nu interesează pe nimeni soarta bietelor animale?

Iulia Burloiu:  Într-adevăr, Câmpina este plină de câini, pisici și puii lor abandonați peste tot,  deseori aruncați chiar în ziua în care au venit pe lume, de vii. Există un singur adăpost public de gestionare a câinilor fără stăpân.

23283334_822264911308911_302868862_n

Serviciul de ecarisaj a fost încredințat ilegal, prin concesionare, unei societăți comerciale, și nu legal, unei fundații sau asociații de protecție a animalelor. Lanțul ilegalităților care se petrec în acest adăpost este lung și cel mai trist e că sunt omorâți câinii sănătoși sau care ar putea fi tratați și vindecați. Animalelor de acolo nu li se oferă nicio șansă de adopție. Nu există nicio transparență oferită de acest adăpost, nici pagină publică unde să vedem animăluțele și să le putem adopta ulterior, iar drumul până acolo este aproape inaccesibil. Nu există niciun indicator, majoritatea cetățenilor neștiind unde se află acest adăpost. Zilele trecute am vizitat adăpostul cu jurnaliști de la o televiziune națională, care au mai filmat cu un an în urmă locul acela, arătând întregii țări toate ilegalitățile și atrocitățile produse în incinta lui. Probabil acum mă veți întreba dacă s-a schimbat ceva între timp. Ei bine, nu! Nu este un adăpost, ci un lagăr de exterminare. Animalele trăiesc în condiții mizere. Sunt pline de boli, de paraziți. Am găsit chiar și câini morți în cotețe (probabil de parvoviroză sau jigodie, boli fatale care se transmit tuturor câinilor nevaccinați).  Scriptic există un medic, dar faptic nu, deci nu verifică nimeni starea lor de sănătate. Probabil că ajunge la adăpost când trebuie să încaseze banii.

23315811_822264897975579_305405405_n

Noi nu l-am văzut, iar situația câinilor este parcă desprinsă din filmele de groază. Totul, sub ochii primarului, viceprimarului, administratorului public (însărcinat cu rezolvarea problemei câinilor fără stăpân) și ai consilierilor locali care, culmea, au suplimentat de la 9.000 de lei lunar, la 14.000 de lei lunar, suma alocată pentru întreținerea adăpostului. Ca cetățean al municipiului Câmpina, plătitor de impozite și taxe locale, și ca om care iubește animalele, voi lupta pentru a se pune capăt risipei de bani publici, ca să nu spun furtului acestora, într-o „afacere” cu prețul suferinței unor suflete nevinovate. Oricum, faptele autorităților care au autorizat ilegalitățile nu vor rămâne nepedepsite. Reclamațiile la adresa lor își vor urma cursul, iar responsabilii vor răspunde penal. Firește că nu poți duce toți câinii din Câmpina în adăpost și, din fericire pentru ei, ținând cont de condițiile de acolo, e mai bine! Dar în acest timp câinii se înmulțesc, ca și pisicile, și nu fac un pui, doi, ci patru-cinci, uneori mai mulți, reproducându-se de două,trei ori pe an. Pentru pisicile străzii  nu există nicio soluție, niciun adăpost, iar problema lor nu este interesantă pentru aleșii noștri.

Ana Magdin: Sunt sigură că la cât ești de implicată în salvarea animalelor, ai și o soluție pentru câinii și pisicile din Câmpina! Cine crezi că te-ar putea ajuta și nu o face?

23360902_822264927975576_1849199063_n

Iulia Burloiu: Soluția, desigur, există! STERILIZAREA! Este cea mai umană și eficientă soluție pentru reducerea numărului animalelor dintr-o comunitate. Organizațiile mondiale pentru protecția animalelor susțin că sterilizările și eliberarea animalelor în teritoriu reprezintă metoda cu cele mai bune rezultate în cazul unei populații mari de animale fără stăpân. În câteva orașe din România (ex. Brașov, Oradea, Cluj-Napoca), acolo unde responsabilii au aplicat metoda „prindere-sterilizare-eliberare”, s-a rezolvat atât problema câinilor, cât și a pisicilor. Văzând că nu există nicio preocupare în acest sens, din partea autorităților administrației publice locale, am inițiat, la Câmpina, PRIMA campanie de strângere de semnături pentru ca primăria să finanțeze sterilizările câinilor și pisicilor cu sau fără stăpân, din localitate. Am strâns 2.500 de semnături. Am formulat o petiție în numele celor 2.500 de cetățeni câmpineni, pe care am înregistrat-o la primărie și am prezentat-o în ședința consiliului local Câmpina, din data de 26.10.2017. Deși era vorba de propunerea susținută de 2.500 de cetățeni, consilierii, primarul, viceprimarul și administratorul public nu au manifestat, după mine, deschiderea pe care o impune de fapt gravul fenomen care se petrece în Câmpina, și anume înmulțirea necontrolată a câinilor și pisicilor fără stăpân sau cu stăpâni care nu-și pot permite să susțină financiar sterilizarea propriilor animale de companie. Președintele ședinței a ridicat, în mod repetat, vocea la mine, parcă dorind să mă facă să tac, mai ales fiindcă îmi exprimam părerea cu privire la adăpostul public din Câmpina.

23414528_823535037848565_167174046_n

O doamnă consilier m-a sfătuit să mă liniștesc deoarece singura soluție, în opinia sa, rămâne eutanasierea câinilor și pisicilor, nicidecum sterilizarea lor, la care visez eu. În timp ce le prezentam conținutul petiției, consilierii locali vorbeau între ei, cu voce tare, ba unii chiar își butonau telefoanele, totul fără nicio urmă de respect la adresa unei persoane care exprima o propunere susținută, prin semnătură, de 2.500 de cetățeni ai municipiului. A fost sfidare, pur și simplu. Și culmea, întâmplator sau nu, în aceeași ședință, aceiași consilieri, primarul, viceprimarul și administratorul public au acceptat, și consilierii locali au votat în unanimitate ca pentru funcționarea ilegală a adăpostului și omorârea câinilor sau prelungirea chinului acestora să umfle buzunarele firmei S.C. ALEXTIB S.R.L și pe-ale altora, probabil, cu încă 5.000 de lei lunar. De parcă 9.000 de lei lunar, pentru întreținerea adăpostului, n-ar fi fost prea mult având în vedere că nu am văzut acolo padocuri standard, hrană și veselă corespunzătoare, cabinet medical dotat conform legislației în vigoare. Intervenția mea a fost brutal întreruptă de președintele ședinței, care pe același ton, m-a trimis cumva acasă, să aștept răspunsul care va sosi, spunea el, în termenul legal. Hilară a fost poziția unui alt consilier. Acesta m-a întrebat dacă fac parte dintr-o fundație sau asociație. Răspunzându-i că nu fac parte din nicio organizație, a afirmat că s-a liniștit. Apartenența mea la o asociație sau fundație de protecție a animalelor nu ar fi trebuit să-l neliniștească pe consilierul în cauză. În schimb, ar fi trebuit să-l neliniștească mărirea „alocației” pentru S.C. ALEXTIB S.R.L, cât și aprobarea concesionării ilegale a serviciului de ecarisaj din Câmpina, cu tot noianul de infracțiuni care se petrec acolo.

23476277_825318041003598_1335316504_n

Autoritățile administrației publice locale trebuie să conștientizeze sau, în situația în care își dau seama cât de grav este fenomenul înmulțirii necontrolate a animalelor, să lase deoparte INTERESELE personale și să adopte această soluție, STERILIZAREA, ca fiind una imperativ necesară pentru confortul urban al cetățenilor, pentru evitarea unor șocuri emoționale care pot dezechilibra psihicul acestora. În fond, aleșii locali reprezintă interesele cetățenilor care i-au … ales!

23315900_822264901308912_105860296_n

Ana Magdin: Te-ai adresat organizațiilor de protecție a animalelor din țară și din străinătate?

Iulia Burloiu:  Am de gând să o fac de îndată ce asociația noastră va începe să funcționeze. În acest moment, nu sunt singură. Îi am alături pe oamenii care m-au ajutat în diverse împrejurări, după cum spuneam mai devreme. Doar pentru adopții am colaborat cu asociații din țară, nu și pentru sterilizare.

Ana Magdin: Ce mesaj ai pentru toți cei care nu doresc să te sprijine ca bietele animale să nu mai trăiască pe străzi?

 Iulia Burloiu: În primul rând este nevoie de adopții masive. Sunt sigură că oricare dintre noi are măcar un colțișor al casei unde poate aduce un animăluț care nu face altceva decât să ne răsplătească cu iubire sinceră și să ne alunge, unde este cazul, singurătatea. Așadar, oameni buni, adoptați! Și dacă puteți să faceți mai mult decât atât, sterilizați animăluțele străzii, din jurul casei sau blocului, pentru a evita înmulțirea și mai apoi suferința puilor nevoiți să trăiască pe străzi, nemâncați, însetați, maltratați.

23414256_823534974515238_863869210_n

23476957_824990734369662_1096955120_n

Ana Magdin: Un mesaj pentru românii de pretutindeni!

Iulia Burloiu: Dragii mei compatrioți, se spune că dacă dai de mâncare timp de trei ani unui om, te ține minte trei zile, iar dacă hrănești un animal timp de trei zile, nu te va uita niciodată. Fiți buni cu animalele! Tratați-le așa cum v-ar plăcea să fiți tratați voi înșivă, la rândul vostru!

Ana Moroșanu Magdin

Distribuie