Toma Enache, un artist fara egal…!

 

De vorba cu marele nostru regizor, Toma Enache:

„Nimeni nu-ti poate lua ceea ce esti, ceea ce simti, ceea ce gandesti. Pentru cei care au vazut sau vor vedea filmul, al 13-lea Adevar din Dodecalog le este dedicat.

Varnu nu poati s-ta l’ia atea ti hii, ti duchesti, ti minduiesti. Ti atel’i ti vidzura  ili va-sveada filmu, 13-lu aver dit Dodecalog i dhoara a meau ti el’i.”

 19884446_979223175554215_6628392500407747801_n

Ana Magdin: Toma Enache, anul 2013, se pare ca a fost anul care te astepta ca sa-ti pui amprenta cu filmul „Nu sunt faimos dar sunt Aroman”! Comunitatea armaneasca a primit acest film ca pe un dar divin! Spune te rog, ce te-a determinat sa faci acest film, cum a fost pe parcursul filmarilor si vreau sa stiu daca si partea financiara a tinut cu tine in tot acest demers?

Toma Enache: Ideea unui film in aromana plutea in aer si in mintile multor armani de mult timp. Problema a fost strangerea oamenilor si a fondurilor in jurul unei idei. Se pare ca ideea acestui proiect a reusit acest lucru. De la titlu pana la cei care au realizat efectiv acest film.

Ana Magdin:  „Nu sunt faimos, dar sunt aroman”, este primul film din istoria cinematografiei vorbit în exclusivitate doar în limba armână! Care a fost impactul la nivel international, in randul comunitatilor de armani?

17426123_1334013503304402_4118775058724497733_n

Toma Enache: In Romania, filmul a avut un impact extraordinar nu doar in randul aromanilor ci si al romanilor. Filmul a depasit 13000 de spectatori si a rulat in cinematografe aproximativ 6 saptamani.  Intalnirea cu spectatorii si reactiile lor ne determina sa continuam sa sustinem proiectii de gala si in orasele in care lumea continua sa ne invite. Chiar avem programate primele proiectii de gala din acest an  la Slatina, Turnu Severin, Timisoara, Sighet si Baia Mare, toate in luna februarie.  La nivel international, filmul a fost prezentat pana acum doar la Babel Film Festival in Italia, unde a si fost premiat, dar planuim proiectii in Macedonia, Albania, Gecia, Franta si Statele Unite.

Ana Magdin: Pe unde ai calatorit pentru promovarea acestui film, care, din punctul meu de vedere, este o capotopera cinematografica!

Toma Enache: De la malul marii pana in Maramures sau Timisoara am dat sfoara-n tara ca publicul e asteptat cu drag la filmul „Nu sunt faimos dar sunt aroman”.  I-am invitat pe toti cei care au venit de atatea ori sa-mi vada piesele, sa vina sa ma vada si in postura de regizor si actor.

Ana Magdin:  Ce planuri ai anul acesta, cu ce vrei sa-i mai bucuri pe spectatori?

Toma Enache: Ne gandim deja la urmatorul film. Nu pot sa va dau inca detalii. Lucram la scenariu. Deocamdata, cea mai mare dorinta a mea anul asta este ca „Nu sunt faimos…” sa ajunga la toate comunitatile importante de aromani din lume. Ma refer aici nu doar la cele din Europa ci si din America si Australia. Imi doresc ca aromanii de pretutindeni sa vada acest film, primul din istorie dedicat lor si cat mai multi oameni care vor sa afle ceva despre noi.

Toma Enache

Ana Magdin: Ce premii si recunoasteri ai in urma acestui film?

Toma Enache: In Romania, premiera filmului „Nu sunt faimos dar sunt aroman” a avut loc in Octombrie 2013, asadar, destul de recent.  Intentionam sa trimitem filmul la mai multe festivaluri internationale. Prima recunoastere internationala a venit in Decembrie 2013 cand filmul a castigat Premio Maestrale „Unica ” la Babel Film Festival din Cagliari, Italia. In tara, festivalurile nationale de film abia acum incep si vom participa si noi.

Ana Magdin: Cum se relaxeaza faimosul regizor, Toma Enache? Ai locuri preferate in aceasta lume, mancaruri preferate?

Toma Enache: E o perioada in care nervul sciatic nu-mi prea da voie sa ma relaxez asa cum obisnuiam, asa ca, singurul lux e lectura sau privitul in tavan. Imi place sa mananc saramura de peste, gatita de mine si alti cunoscatori. Daca dupa masa m-as putea plimba putin in zona rurala din Anglia sau in cateva orasele din Grecia, Albania si Macedonia, m-as declara aproape multumit.

Ana Magdin:  Care este mancarea ta preferata, alegand un meniu armanesc? Gatesti, ai o reteta preferata?

Toma Enache: Din meniul aromanilor n-as rata niciodata o placinta cu urzici (pita di veardza) si un miel la protap cu iaurt de oaie. Ca desert, placinta rasucita cu nuca si zahar, facuta de mama.

19702083_10211798163763191_6079088399279199226_n

Ana Magdin: Ce crezi ca trebuie facut in Romania dar si in lume,  pentru a fi cunoscute mai bine traditiile si obiceiurile armanilor?

Toma Enache: Sa ajutam tinerii sa se intalneasca cu traditiile si valorile armanesti autentice. Cred ca filmul „Nu sunt faimos dar sunt aroman” le prilejuieste, intr-o anumita masura, o asemenea intalnire, sincera si directa. Depinde doar de ei sa duca toate astea mai departe.

Ana Magdin: Care sunt cele mai importante sarbatori din an, ale armanilor?

Toma Enache: Toate sarbatorile Crestin-Ortodoxe.

Ana Magdin:  Gandul tau pentru prieteni si pentru armanii de pretutindeni, in limba voastra dar si in limba romana!

Toma Enache: Nimeni nu-ti poate lua ceea ce esti, ceea ce simti, ceea ce gandesti. Pentru cei care au vazut sau vor vedea filmul, al 13-lea Adevar din Dodecalog le este dedicat.

Varnu nu poati s-ta l’ia atea ti hii, ti duchesti, ti minduiesti. Ti atel’i ti vidzura  ili va-sveada filmu, 13-lu aver dit Dodecalog i dhoara a meau ti el’i.

17352390_902102283266305_8061550505138790999_n

Ana Morosanu-Magdin

Distribuie