Ministrul turismului, Mircea Dobre, la RomâniaVipPress!

De vorbă cu ministrul turismului, Mircea Dobre,

 

15380629_749719395192105_2461221273401196119_n

„Ca țară, trebuie să punem în lumină ceea ce avem. Să arătăm pe piețele externe ce găsesc turiștii în România și nu au în altă parte. Pe plan intern, e nevoie de coerență și continuitate”!

 

Ana Magdin: Domnule ministru, Mircea Dobre, cu ce proiecte doriți să începeți mandatul dvs?

Mircea Dobre: În primul rând vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor dvs. Dacă ar fi să răspund foarte pe scurt întrebării dvs., aș spune doar atât: am început mandatul cu… începutul. Adică, cu reorganizarea internă impusă de schimbarea de statut a instituției noastre, adică trecerea de la nivelul de Autoritate la cel de Minister. Acest fapt este un semnal clar privind intențiile actualei guvernări în domeniul turismului. Noi vedem și înțelegem turismul ca o axă principală de dezvoltare economică a țării. Fără a spune vorbe mari, turismul poate fi șansa României de a crește. Iar eu, ca ministru, am obligația de a face, împreună cu echipa mea, tot ce-mi stă în putință pentru a valorifica această șansă. Vom angrena în acest demers toți actorii din domeniu: patronate, asociații de promovare turistică, administrație publică (la toate nivelurile).

Ca instituție, mergem pe toate fronturile. Pentru anul în curs ne-am propus implementarea Programului de acordare a voucherelor de vacanță pentru bugetari (va deveni efectiv activ cu începere din 1 iulie a.c.), demararea programului national ”Primul centru de agrement” (a fost adoptat de Guvern memorandumul pentru acest program și urmează o Hotărâre de Guvern care va stabili cadrul legal și procedurile de implementare), completarea legislației în domeniu (elaborarea și adoptarea Legii turismului). Am făcut primele demersuri pentru Realizarea Masterplanului de investiții în infrastructura de turism (am solicitat tuturor Consiliilor Județene o listă cu proiectele existente și aflate în diferite stadii de implementare, dar și cu cele de viitor) și a Strategiei de dezvoltare și promovare a turismului din România (cu termen de execuție până la sfârșitul primului semestru al anului 2017), finalizarea unor investiții în infrastructura de turism care au fost stopate.

salina-ocnele-mari-valcea-001

Pe de altă parte,  avem în vedere definirea clară a produselor turistice pe care le are țara noastră și promovarea lor, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Din fericire pentru noi, ca țară, avem resurse pe care încă nu le-am folosit și pe care alții nu le au. Îmi doresc să valorificăm cât mai multe: natura (atracțiile naturale care ne fac unici în Europa, puritatea aerului, diversitatea de relief etc.) și resursele naturale (ape minerale, nămoluri terapeutice, ape termale etc.), patrimoniul cultural material și imaterial (castele, biserici, situri etc. sau povești, legende, meșteșuguri, port popular și folclor etc.). În acest sens, pe de o parte vom susține și finanța investiții în infrastructura de turism (ex.:domenii schiabile, obiective balneo), iar pe de altă parte, împreună cu oamenii care activează în turism, Ministerul Turismului va derula campanii de promovare în țară (pentru că ne dorim ca românii să-și descopere țara și să se bucure de frumusețea ei) și în străinătate. Pe extern, ne-am propus să mergem țintit, pe ce-și doresc străinii și nu pot obține în alte părți în materie de turism. În țările nordice, de exemplu, vom promova agresiv Litoralul. Să-i aducem la soare în România. Pe fiecare piață externă avem cu ce să mergem țintit.

17796011_1334989669951944_7306007846220014372_n

Ana Magdin: Spuneați  că Ministerul Turismului va promova mânăstirile din Bucovina, Moldova…, sunt foarte multe mânăstiri și în județul Vâlcea, mai pe scurt, se va promova “turismul religios”! Cum doriți să fie făcute aceste programe unice în țara noastră?

Mircea Dobre: Dezvoltarea turismul ecumenic sau religios în România este pe agenda noastră de priorități, ca Minister. Avem mânăstiri și biserici extrem de vechi, cu o arhitectură unică în lume, care pot fi obiective turistice de interes general, nu doar pentru turiștii care își doresc pelerinaje în locuri încărcate de credință. Vom gândi, împreună cu autoritățile locale, cu Ministerul Culturii, cu reprezentanții cultelor, cu tour-operatorii interesați să vândă un astfel de produs, diferite circuite care să includă biserici sau mânăstiri extrem de ofertante din punct de vedere turistic. Avem bisericile românești vechi de sute de ani în Moldova și Maramureș, avem bisericile fortificate din Transilvania, avem mânăstirile din Muntenia sau lăcașurile de cult din Dobrogea. Pe toate le putem include în pachete turistice specifice, care vor cuprinde și altfel de obiective culturale, evenimente specific românești care pun în valoare obiceiuri, credințe, tradiții strămoșești. Așa cum sunt programele de tip city break, putem gândi și implementa trasee turistice pe segmentul ecumenic-cultural. Există deja initiative de acest gen ale tour-operatorilor, care au creat circuite specifice pe Transilvania – Maramureș – Bucovina. Ideea e să oferim ceva mai mult decât o vizită la o biserică sau o mânăstire și să ne obișnuim să lucrăm împreună. Eu voi milita foarte mult pentru crearea unor oferte complete, care vor include, pe lângă vizitarea obiectivelor turistice în sine, în speță biserici/mânăstiri și partea de gastronomie locală, de exemplu sau evenimente culturale din proximitatea acestora. Așa îi putem determina pe turiști, români sau străini, să aibă sejururi de lungă durată și să cheltuie mai mult într-o vacanță. Plus că extindem, în acest fel, plaja de adresabilitate și pentru familiile cu copii sau turiștii amatori de evenimente.

Cazare-Baile-Herculane-1

Ana Magdin: Ce altceva mai doriți să faceți pentru ca turismul în România să fie o mare atracție pentru turiștii străini?

Mircea Dobre: Ca țară, trebuie să punem în lumină ceea ce avem. Să arătăm pe piețele externe ce găsesc turiștii în România și nu au în altă parte. Pe plan intern, e nevoie de coerență și continuitate.

Ana Magdin: Cum credeți că este văzută acum România în lume, referindu-ne la turism?

Mircea Dobre: Nu toți străinii cunosc România așa cum este ea: o țară atractivă, cu servicii decente, cu oameni ospitalieri, sigură, unde nu ți se fură mașina din parcarea hotelului. Noi mai avem încă de eliminat niște prejudecăți la adresa României care au fost construite în timp. În ultimii ani, au început să se mai dreagă lucrurile în acest sens. În schimb, pentru cunoscători, oameni care au ajuns în țara noastră sau au referințe directe despre noi de la anturajul lor, România este darul lui Dumnezeu ca potențial turistic.

Orasul-Horezu-

Ana Magdin: Ce zone din România sunt prioritare în programele dvs.?

Mircea Dobre: Nu am zone prioritare. Pentru mine, România este un întreg! Așa că, eu am doar domenii prioritare. Dezvoltarea turismului balnear este unul dintre ele. România are un potențial de creștere excepțional pe acest sector turistic și nu trebuie să pierdem trenul pe care îl avem la dispoziție până în 2020. Mă refer la finanțările nerambursabile pe care România le poate accesa de la Uniunea Europeană pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii balneo. Dacă folosim rațional această șansă, atunci putem vorbi în România de turism 365 de zile din 365. Avem resursele naturale pe care nu le au alte țări.

Ana Magdin: În ce loc din România vă simțiți cel mai bine când alegeți să vă relaxați?

Mircea Dobre: Mă simt bine peste tot.

Parc_Zavoi_RmValcea

Ana Magdin: Ce vă doriți pentru viața dvs.?

Mircea Dobre: Sănătate și liniște.

 

Ana Magdin: Ce muzică ascultați?

Mircea Dobre: Ce se aude la radio. Nu am preferințe.

 

 

 

 

Ana Magdin: Ce vă bucură cel mai mult în această viață?

Mircea Dobre: Familia mea. Soția și fetița.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Mircea Dobre: Să continue să fie români! Adică să își iubească țara natală, indiferent pe unde îi poartă destinul. Asta înseamnă să vorbească tuturor celor cu care interacționează în țările de adopție despre România frumoasă, despre România cu oameni buni, ospitalieri, despre România cu locuri de poveste, despre România cu istorie, cultură, tradiții și credință!

Ana Moroșanu Magdin

 

Distribuie